Är mitt i livet och älskar att bli inspirerad av vackra bilder och Miljöer som jag gärna delar.
En underbar blandning av mogen Skönhet, vackra Hem, Fantastiska Kläder Skor Smycken och Associarer.
Skriver om vardagstips och annat som dyker upp med jobb, tonårsflickor och relationer.
Mina Tankar Drömmar Skvaller och Hemligheter dag för dag...

13 mars 2012

Städtanten har kommit igång

Vårstädningen fick jag börjat med i helgen och vardagsrummet blev klart. Det är så härligt efteråt när man ser hur rent och fint det är när solen lyser in genom fönstren. Tycker om att ta ett rum i taget när jag vårstädar. Jag hinner inte mer för jag vill inte lägga hela helgen på städning och det känns bra att ha blivit helt klar med ett rum.  
Man ska alltid lyssna på bra musik eller radion när man städar, även öppna fönstren och vädra samtidigt. Ta fram gamla t-shirt, lakan etc och klipp i lagom bitar att ha som trasor. Ha roliga dammvippor och moppar och köp skurmedel som doft gott.  Min belöning när jag är klar är att köpa nya växter och blommor.                           
platt mopp är bra till väggar

Putsa fönster och speglar och torka av med tidningspapper.
Damma av väggar och tak med en platt mopp.
Dammvippa till övriga ytor, bakom element och rör, över tavlor, lampskärmar, böcker, teve, ramar mm.
Diska allt glas (skålar, ljushållare mm) och blomkrukor.
Putsa silver och andra metallsaker så de skiner.
Tvätta sofföverdrag (speciellt viktigt om man har små barn eller vita tyger).
Kuddar och gardiner tvättas eller vädras.
Kristallkronan görs rent med sprayflaska fylld med citron, ättika och vatten i lika delar. Lägg ett gammalt lakan eller annat under. Spraya och låt vätskan rinna av, torka sedan lätt med trasa.
Våttorka med wettexduk och milt rengörningsmedel.
Ta ut mattor och piska och skumtvätta om det behövs.
Parkettrengörningsmedel finns som man moppar golvet med, tänk på att vrida ur noga.
Dammsug noga både möbler och golv. Torka lister med milt rengörningsmedel.
Köp kabelskenor i plast och lägg i löst liggande kablar. 
Vad jag brukar slarva med är att rensa ut i skåpen, men ska försöka att ta det i veckan så jag verkligen har gjort allt! 
 
Här är städtips från Rent hus som passar till mitt vardagsrum

Stearin på marmor/ vägg Pilla bort överflödigt stearin med något som inte förstör underlaget. Ta sedan hushållspapper, tyg eller melittafilter och lägg på stearinet. Stryk sedan med strykjärnet tills stearinet sugs upp. Byt tyg/ papper vartefter. På fönsterbräde gjord av marmor är enklast och smidigast att använda en klickskrapa!


Plastspår i parketten Om ditt parkettgolv är repat av din stol och det syns svart plast i reporna från stolsbenen - så är detta ett bra tips. Plasten försvinner snabbt genom att sudda med suddgummi!


Lukt Gnid in lite såpa på elementen (naturligtvis efter det att du städat) så får du en frisk och fräsch doft i hela rummet!

Lädermöbler Torka av dina lädermöbler med en fuktad Wettextrasa.

Äkta mattor För att få fram färgerna på äkta mattor, börja med att lägga tidningspapper på golvet under mattan. Blanda en del ammoniak med nio delar vatten. Gör rent mattan med hjälp av en svamp, snart kommer du se de ursprungliga färgerna igen!

Stearin på fönster Har du fått stearin på fönstret - använd klickskrapa (finns att köpa på välsorterade livsmedelsbutiker). Har man inte klickskrapa kan man använda rakblad.

Torka av lister Gör rent med diskmedel och såpa, använd tandborste.

Sot/aska i glas Gnugga med en fuktad sockerbit.

Katthår på möbler Ett enkelt tips för att ta bort katt- (eller hundhår) från möbler är att använda vanliga diskhandskar i gummi. Ta bara på dig handskarna och dra eller svep med händerna över tyget så följer de envisa hårstråna med, fortsätt en stund och till slut har du samlat håret i en liten boll som du enkelt kan kasta i soporna. Enkelt och smidigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar