Är mitt i livet och älskar att bli inspirerad av vackra bilder och Miljöer som jag gärna delar.
En underbar blandning av mogen Skönhet, vackra Hem, Fantastiska Kläder Skor Smycken och Associarer.
Skriver om vardagstips och annat som dyker upp med jobb, tonårsflickor och relationer.
Mina Tankar Drömmar Skvaller och Hemligheter dag för dag...

8 maj 2012

Hur effektiv är man på jobbet?

Vi utsätts för störningar hela tiden och ofta samtidigt – öppna landskap, plingande, ringande mobiler, många fönster öppna på datorn, e-posten och chatten, röran på skrivbordet... 
Allt detta tar en stor del i anspråk på arbetsminnet i hjärnan. Det blir mindre över för förståelse av information och problemlösning.
  Att hålla många bollar i luften samtidigt, att »multitaska« och ha ett högt tempo är vanligt. Det känns bra och dagen går fort samtidigt som man får känslan av att verkligen ha uträttat något.   Man är supereffektiv, men är i själva verket bara intensiv!

Ett forskarteam vid University of Michigan lät försökspersoner läsa en längre text i webbfönster med klickbara länkar. När forskarna testade framgick det att ju fler klickbara länkar texten omgavs av, desto mindre förstod försökspersonerna av texten. Deras arbetsminnen var alldeles för upptagna av att fundera på om länkarna var viktiga eller inte.
 Torkel Klingberg, professor i neuro­logi vid Karolinska Institutet, berättar i sin bok Den översvämmade hjärnan att vår 50 000 år gamla cromagnon-hjärna visser­ligen går att utvecklas och träna; vi är nästan 20 procent smartare i dag än våra jämnåriga var för 60 år ­sedan. Orsaken till detta kan vara att underhållningsindustrin och den nya tekniken har gjort världen mer komplex för våra hjärnor att bearbeta. Men en sak är densamma, våra arbetsminnen kan fortfarande bara hantera en begränsad mängd information samtidigt. Närmare bestämt ungefär sju saker.

1 kommentarer:

  1. Håller inte riktigt med att för vi 60 år sedan skulle varit mindre smarta. Vi hade inte alla tekniska hjälpmedel som finns idag utan fick ha alla armar och ben i luften manuellt.Däremot ser jag att dagens arbetare stressar mycket mer.På min tid som läkarsekr var det ett måste att ha just alla armar och ben i luften samtidigt. Det var samma krav - och helst skulle man ha mer än sju armar och två hjärnor. Det är för övrigt läk sekreterarnas emblen förutom den vanliga blå ormen som är läkarkonstens gudinna. Det var inte riktigt samma stress, kan jag villigt erkänna,men jag hoppas verkligen att dagens teknik stoppar upp ett tag, och börjar se att vi fortfarande är människor och inte maskiner. L

    SvaraRadera