Jag testade det här och det var inte så dumt...nu har man ju tid. HÄRLIGT!
Mindfulness, eller konsten att leva i nuet, är en beprövad metod för att
sänka stressnivån & skapa en hälsosam livsstil. Träning i mindfulness berikar livet och öppnar sinnen
för fler intryck och ett lugnare tempo – något som är två tydliga grundstenar i
livet.
Men att lära sig vara ”här och nu” kräver övning. Här är ett tips från Anita Carlssons bok Livslust med medveten närvaro. Allt du behöver är 20 minuter. Och ett russin.
Gör så här:
Välj ett russin och sätt dig bekvämt. Börja med att andas och känn närvaron här och nu med hela kroppen. Rikta sedan uppmärksamheten mot russinet i din hand.
Välj ett russin och sätt dig bekvämt. Börja med att andas och känn närvaron här och nu med hela kroppen. Rikta sedan uppmärksamheten mot russinet i din hand.
Betrakta det noga. Hur ser ytan ut? Hur såg det ut innan det torkades till
sin nuvarande form? Visualisera hur det såg ut som druva hängandes i klasar på
en vinranka i solen.
Låt russinet närma sig munnen, dofta på det och uppmärksamma hur den
skrovliga ytan känns mot läpparna och kinden.
Låt det hamna i munnen – men tugga inte! Notera istället hur det känns att ha
ett russin i munnen, hur den söta smaken sprider sig trots att du inte bitit i
det ännu. När tungan och munhålan utforskat russinet klart kan du sakta börja
tugga.
Känn hur sött det smakar när det fördelas av tuggorna och notera hur det
känns när du sväljer det.
Avsluta övningen med att sluta ögonen och känna efter vad som hänt.
Du har nu lyckats med konsten att äta ett russin medvetet. Den lilla banala
övningen kan du sedan överföra till andra tillfällen i livet där du vill att
kropp och själ ska bli mer sammanlänkade. Russinmeditationen är ett enkelt
verktyg för att få dig att stanna upp, registrera och reflektera, menar Anita
Carlsson och tillägger att det skapar värdefulla pauser som gör att du inte
agerar impulsstyrt, en bra egenskap för någon som vill ta vara på ögonblicken i
livet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar